Házipénztár

A készpénz mozgása a szoftverben

A Házipénztár program azt mutatja meg számunkra, hogy az program által véghezvitt árumozgásokhoz milyen készpénzes forgalom társult.

A házipénztár ablakban az oszlopok a következő adatokat tartalmazzák

 • Sorszám – minden egyes pénztári bizonylatnak saját sorszáma van, amit a szoftver automatikusan ad.
 • Mozgás – megmutatja, hogy bevételezés vagy kivételezés történt.
 • Mozgás összege – megmutatja, hogy mekkora összeg mozgott a pénztárba/pénztárból.
 • Előjeles mozgás – ugyanaz, mint a mozgás összege, csak előjellel (ha kivét, akkor a program tesz mellé egy ‘-‘ előtagot.
 • Pénztár összeg – tájékoztat minket, hogy a pénztárban mekkora összeg van
 • Idő – a pontos időt hozzárendeli a program másodperc pontosan, hogy mikor történt a folyamat.
 • Dátum – a pénztári folyamat napját mutatja meg
 • Név – ki volt a befizető, vagy kinek kell kifizetve az összeg.
 • Számla sorszáma – ha számlából lett készítve pénztári bizonylat, megadja a számla sorszámát.
 • Eredet – megadja, hogy manuálisan vagy számlából készült el a bizonylat.
 • Szöveg – ha manuálisan hoztunk létre bizonylatot, akkor az általunk a Szöveg mezőbe írt megjegyzés itt jelenik meg; számlából készített bizonylat esetében a számla sorszámát jeleníti meg.
 • Felhasználó – megmutatja, melyik felhasználó hozta létre az adott bizonylatot.

Több módon is kerülhetnek bevétel vagy kiadás tételek a Pénztárba

Az egyik módja, amikor számlát állítunk ki egy ügyfélnek, és készpénzzel fizet. Ebben az esetben a program automatikusan a számla elkészítésével lekönyveli a pénztárban is Betét műveletként.

Másik lehetőség, amikor manuálisan rögzítjük a Betét vagy a Kivétel műveletet. Betét esetén kattintsunk a Betét gombra. A megnyíló ablakban ki kell töltenünk, hogy mekkora összeget, ki, mikor és milyen esemény miatt tett pénzt a pénztárba. Kivétel esetén kattintsunk a Kivét gombra. A megnyíló ablakban ugyan azokat a mezőket kell kitölteni, mint Betét esetén.

Harmadik eset, amikor meglévő számlából csinálunk pénztári bizonylatot. Ilyenre akkor lehet szükségünk, ha egy ügyfél korábban átutalással szerette volna kiegyenlíteni a számlát, de valami miatt mégis készpénzzel fizet. Ilyenkor a Mozgások böngészése -> Számla böngészés menüben kiválasztjuk az ügyfél számláját, és az Műveletek gombra kattintva kiválasztjuk a Kijelölt számla ► Pénztárba menüpontot. Ugyan így tudunk kiállítani pénztárbizonylatot utólag kiadásról is. Ebben az esetben hasonlóan kell eljárni, mint a fent említett esetben, annyi különbséggel, hogy a Kiadási pénztárbizonylat készítése számlából menüpontot kell kiválasztani. Csak negatív értékű számlából tudunk kiadási pénztárbizonylatot készíteni.

Ebben az esetben a felugró ablakban csak az összeget kell beírni, és a program létre hozta a pénztárbizonylatot, amelyet akár utólag is ki tudunk nyomtatni.

Házipénztár - További funkciók

A Házipénztárban rögzített adatokat gombnyomásra exportálhatjuk Excelbe.

Pénztár “jelenlegi” egyenleg összesítő megtekintése átadáshoz.

Pénztári egyenleg beállított időintervallumra megtekintése