Egyedi erp rendszer logó

EPR-díj kezelése

A kiterjesztett gyártói felelősségi díj kezelés

A kiterjesztett gyártói felelősség (extended producers responsibility, EPR) a gyártókat, termelőket, illetve az első belföldi forgalomba hozókat terhelő, egyes termékek körforgásos hulladékkezelési költségeiért vállalt fizetési kötelezettség.

Mi az EPR díj?

Az EPR díj (kiterjesztett gyártói felelősségi díj) egy olyan fogalom, amely 2023. július 1-jétől lépett életbe. Fizetési kötelezettsége azokra vonatkozik, akik körforgásos termékeket gyártanak és értékesítenek belföldön, saját célra felhasználják azokat, vagy külföldi importon keresztül értékesítik belföldön. Ide tartozik továbbá minden olyan tevékenység, amely a termék becsomagolását és belföldre szállítását, illetve külföldről importált termékek kicsomagolását magában foglalja (bizonyos csomagolások kivételt képeznek).

EPR-díj

Más szavakkal, egy termékdíj, melynek célja a hulladékgyűjtés, -szállítás, -feldolgozás és -hasznosítás finanszírozása.

A díjat a termék forgalmazójának kell megfizetnie a termék első belföldi forgalomba hozatala során, és a termék árába be kell kalkulálnia.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működését szabályozó kormányrendelet részletesen felsorolja a körforgásos termékek jegyzékét. Ide tartoznak például a csomagolószerek, egyszer használatos műanyag termékek, elektromos- és elektronikai berendezések, elemek és akkumulátorok, gépjárművek, gumiabroncsok, reklámhordozó- és irodai papírok, textiltermékek, fából készült bútorok, valamint a sütőolaj és a zsír is.

Hogyan kell feltüntetni, megjeleníteni az EPR-díjat?

Számítása és feltüntetése a számlán hasonlóan működik, mint a környezetvédelmi termékdíj esetében. A korábban ismert HKT (hulladék) kódok helyébe most az EPR díjakat azonosító 8 karakter hosszú KF kódok lépnek. Fontos, hogy több sorból álló számla esetén az EPR díjat a számlán tételesen vagy a számla tételeire hivatkozva ajánlott feltüntetni. A záradékszöveg pedig a következő lehet: “A kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetése az eladót terheli.”

 

Egy hatékony ügyviteli szoftver jelentősen megkönnyítheti az EPR díj számlázását. Az ilyen szoftverek lehetővé teszik az automatikus kalkulációt, a pontos adatok rögzítését, és a számla tételeire történő hivatkozást. Emellett a megfelelő záradékszövegek beillesztése is egyszerűbbé válik. Az ügyviteli szoftverek segítségével hatékonyabban kezelhetjük az EPR díjat, és minimalizálhatjuk a hibalehetőségeket.

Az EPR díj számlázásának megfelelő kezelése nem csak a jogszabályi előírásoknak való megfelelést biztosítja, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is, hiszen a díj a termékek újrahasznosítását és fenntartható kezelését támogatja.

Hogyan segíthet egy hatékony ügyviteli szoftver az EPR díjjal kapcsolatban?

Egy hatékony ügyviteli szoftver jelentősen megkönnyítheti az EPR díj számlázását:

  1. Automatizált számlakészítés: A szoftver automatikusan kiszámítja a díjat, és a megfelelő formátumban feltünteti a számlán.
  2. Törzsadatok kezelése: A szoftverben tárolhatók a termékekre vonatkozó díjkódok, így nem kell manuálisan beírni őket a számlába.
  3. Adatintegráció: A szoftver integrálható más üzleti rendszerekkel, pl. webáruházzal, így a díj automatikusan bekerülhet a számlába.
  4. Hibaellenőrzés: A szoftver ellenőrzi a számlázási adatok pontosságát, így minimalizálhatóak a hibák.

Összefoglalva

Az EPR díj számlázása összetett feladat, de egy hatékony ügyviteli szoftver jelentősen megkönnyítheti a folyamatot. A szoftver automatizálja a számlakészítést, integrálható más üzleti rendszerekkel, és hibaellenőrzést végez. Ezen kívül időt és költséget takaríthat meg a vállalkozás számára.

Külső linkek:

Adózóna
Fatáj
TransPack

EPR almodulok

  • A modul segítségével az Ügyviteli rendszerben korlátlan díjat lehet rögzíteni.
  • Minden termékhez egy, vagy több termék díjat lehet hozzárendelni, mennyiség megadással
  • Számlázáskor az Ügyviteli rendszer megjeleníti a számlán az EPR termékeket.
  • Egy speciális jelentés információt ad az összes EPR díjjal kapcsolatos termékkel kapcsolatban, egy kiválasztott dátum intervallumban.

Fontos : a modul önmagában nem működik, szükséges hozzá a Raktár kezelő Program Pro Alap verzió

Tekintse meg az online bemutatókat az ERP rendszerrel kapcsolatban az alábbi gombra kattintva
Amennyiben szeretné, szakértőnk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy átbeszéljék az Önök igényeit